Aardappel weetjes

Hoe de aardappel aan zijn naam komt:
De Nederlandse naam aardappel, appel uit de aarde, is eigenlijk een beetje vreemd. De aardappel is namelijk geen fruit maar groente en lijkt niet eens op een appel. In Duitsland heet de aardappel ” Kartoffel” . Dit is afgeleid van de Spaanse omschrijving ‘ tartufo blanco’ (blanke knol). De Engelsen namen de aardappel uit de Carribean mee, waar deze ‘ batata’ wordt genoemd. Hierin ligt de oorsprong van de Engelse naam ‘ potato’.

Aardappelen zijn duizenden jaren oud:
Uit onderzoek blijkt dat 4500 jaar voor Christus al aardappelen werden gegeten. In een ravijn in de omgeving van Lima (Peru) troffen onderzoekers aardappelresten aan uit die periode.

Aardappelen voor de sier:
Rond 1570 waren de eerste aardappelen in Europa. De nieuwe plant werd eerst niet gebruikt om te eten, maar voor de sier. De aardappelplant heeft witte en roze bloemen, waarom de mensen in die tijd de plant dus voor de sier in de tuin plantten.

Vijanden van de aardappel:
De aardappel heeft vijanden: beestjes! Een vijand van de knollen is het glasaaltje. Deze knaagt aan de wortels waardoor de plant doodgaat. Een vijand van de plant is de coloradokever. De kever eet de plant helemaal kaal en dit overleeft de aardappelplant niet.

Handenwarmer:
Vroeger als het erg koud was stopten boerenkinderen een hete aardappel in elke jaszak als ze naar school gingen. Zo hielden ze hun handen warm. Op school konden ze deze ‘handenwarmer’ dan lekker opeten.

Herfstvakantie:
Vroeger werden aardappelen handmatig gerooid. Een enorme klus voor het hele gezin, ook de kinderen hielpen mee. Om leerachterstand te voorkomen heeft men toen de herfstvakantie in het leven geroepen. Hier genieten de kinderen nog steeds ieder jaar van!

– Bewaring     –  Geschiedenis    –  Locatie

thuis